Filmbibliotek

Publicerad 23 september 2021

Excellent Mornings® – Balansera krav och förväntningar – för ett hållbart arbetsliv.

Den digitala utvecklingen, ökade effektivitetskrav och generationsskiften på arbetsmarknaden är några av de faktorer som utmanar ett hållbart arbetsliv. Cecilia Nahnfeldt och Catarina Thuning finns med oss på höstens första Excellent Mornings® för att ge oss en inblick i konsten att balansera vardagens alla utmaningar och samtidigt må bra tillsammans.

Publicerad 1 juni 2021

Excellent Mornings® – Digitalt återkopplade styrsystem för ledning och styrning

Digitaliseringen av samhället är ett fortsatt hett ämne för våra exjobbare. I årets examensarbete har William Bergmark och Jakob Linderstam undersökt detta genom att studera hur processer och organisationsstyrning kan kopplas samman genom digitalt återkopplade styrsystem. i inspelningen till vänster har du möjlighet att lyssna på deras insikter i ämnet. Vill du läsa exjobbet hittar du det på länken nedan.

Publicerad 10 maj 2021

Bli kreativ med struktur

I april genomfördes Kvalitetsmagasinet Live – en digital konferens med fokus på metoder och verktyg för systematiskt förbättringsarbete. Vi fanns på plats bland talarna och tillsammans med Crearum höll vi i en kort föreläsning med en efterföljande (fullsatt) digital workshop på tre timmar. Fokus var frågan hur ett effektivt förbättringsarbete kan lägga grunden för innovationsförmåga och integreras som en naturlig del i verksamhetens utveckling.
Föreläsningen med Ewa Svensson från Crearum och Maria Viidas, Propia ser du till vänster i sin helhet (25 minuter). Om du och dina kollegor vill genomföra en workshop hos er för att träna er i att bli mer kreativ med struktur – hör av dig till oss!

Publicerad 21 december 2020

Kreativ problemlösning

Har du varit med om att förbättringar som du var övertygad om att ni var överens om att ni var överens om på jobbet inte händer? Vad kan det bero på och hur kan man få driv i sitt förbättringsarbete? Denna måndag fokuserar vi på viktiga delar att tänka på i ett förändringsarbete och så delar vi med oss av en riktigt bra struktur för kreativ problemlösning från vår samarbetspartner Crearum.

Publicerad 14 december 2020

Små knep

Denna härliga måndag fokuserar vi på några små knep för att göra vardagarna lite roligare. Bland annat får du ta del av ett passande boktips och ett bingo – allt på ”Änligen måndag” temat…

Publicerad 7 december 2020

Propias processledningsmodell

Denna måndag delar vi med oss av vår processledningsmodell som är utvecklad tillsammans med våra kunder och akademin. Madelene berättar om de ingående stegen i modellen, som med fördel används som stöd och ledstång i arbetet med processorientering och processledning. Följ knapparna nedan för att läsa mer om vår processledningsmodell och vilket resultat den kan ge.

Publicerad 30 november 2020

5S – ett verktyg för att skapa ordning och reda

Kanske har du tagit fram lite julsaker inför första advent? Då kanske du möttes av det som Maria Gjorde; ett litet stökigt skåp? Följ med henne på en liten ”ordning-och-reda-tur” på kontoret. Kanske kan det ge lite inspiration till att få ordning på kontoret, lagret, förrådet eller varför inte hemma?

5S är ett verktyg som heter så för att det består av fem ord som börjar på S. Det kommer från Japan och är därför ursprungligen bestående av fem japanska ord på S, men vi använder oss av svenska ord för enkelhetens skull.

Publicerad 30 oktober 2020

Förstå nuläget och förbättra bättre

Martin Ericsson och Johan Hall berättar hur man kan ta tempen på verksamheten med processmognad och förutsättningsanalys.
Filmen är inspelad som en del av kvalitetsmagasinet Live 7 oktober 2020. Om du missade filmen då, eller vill se den igen kan du se den här. Chatten som vi nämner i filmen är inte längre aktiv och frågor hänvisas direkt till Martin och Johan.

Om du vill få tillgång till mallen för förutsättningsanalys klickar du på knappen nedan.

Publicerad 6 oktober 2020

Kvalitetsdagen – två spännande seminarier

Den första oktober 2020 sändes Kvalitetsdagen som två spännande seminarier live från vårt kontor i Norrköping! Om du missade det, eller vill se igen, kan du titta på inspelningen till vänster.

Under det första seminariet har ni möjlighet att lära er om framgångsrik projektportföljstyrning tillsammans med Anna Jonsson, Johan Hall och Stefan Jansson från Propia. Därefter går Jason Martin och Magdalena Smeds från LiU igenom överstyrning i organisationer och resultat från deras studie i ämnet.

Tidpunkter i inspelningen:
Framgångsrik projektportföljstyrning: 00:01:45
Överstyrning i organisationer: 01:07:55

Publicerad 4 juni 2020

Excellent Mornings® – Digitala verktyg för analys och förbättring

Den alltmer digitaliserade världen ger oss oanade mängder data som ger oss fantastiska möjligheter till att jobba smartare och effektivare i verksamhetens processer. Ändå har många organisationer svårt att utnyttja den informationen på effektivt sätt sin verksamhet. Vår erfarenhet är att det finns en föreställning om att bara vi kan visualisera data så leder det automatiskt till analys och förbättring. Detta är dock inte alltid fallet. Tvärtemot, kan enbart visualisering i stället leda till felaktiga och/eller onödiga slutsatser och beslut. Det som saknas, enligt vår uppfattning, är en strukturerad metod för orsak-verkans-analys kopplad till de digitala verktygen. Årets exjobbare, Carl och Eskil, fick i uppdrag att ta fram en metod som integrerar digitala metoder och verktyg med en strukturerad metod för analys och förbättring, detta för att få ut maximal nytta av de nya möjligheter som digitaliseringen ger.

Publicerad 8 maj 2020

Sveriges bästa verksamheter – visst skulle du vilja vara en av dem?

Sveriges bästa verksamheter – visst skulle du vilja vara en av dem? Det fina är att, även om namnet verkar som om det skulle vara några få som kan vara det, så kan vi alla vara en del av Sveriges bästa verksamheter. Men det krävs lite jobb. Henrik Eriksson, forskare på Chalmers Tekniska Högskola och verksam i Förbättringsakademin, har studerat vad som kännetecknar några av de verksamheter som idag kan titulera sig Sveriges bästa verksamheter. I boken med samma namn har han på ett enkelt sätt samlat det som krävs, nästan som en liten handbok. Om du vill ha en liten kort sammanfattning – så sätt på ljudet och följ med på en liten tiominuters tur bland Sveriges bästa verksamheter. Som en hjälp på vägen har vi även tagit ut ett självskattningstest från boken som ligger under texten. Ta möjligheten och utvärdera om er verksamhet kan sälla er till skaran ”Sveriges bästa verksamheter”.

Publicerad 16 april 2020

Har du koll på slöserierna runt omkring dig?

Händer det att du skickat mejl utan att bifoga filen du just skrev att du bifogade? Kanske har du ägnat en stund på morgonen att leta efter laddaren till mobilen – eller kanske rent av letat efter mobilen? Lugn – du är i gott sällskap, det är vanligt förekommande slöserier du ägnat dig åt. Om du har tio minuter över så slå på ljudet och följ med Maria Viidas i slöseriträsket och få koll på vad som är att se som slöseri för att senare kunna minska mängden omarbete och onödiga rörelser.

Publicerad 3 april 2020

Viktiga begrepp för att lyckas med sitt förbättringsarbete

Kanske tillhör du de som säger att du inte pratar ”kvalitetiska”. När kvalitetsbegrepp blir så luddiga och obegripliga att de är att se som ett eget språk – då är det svårt att få till ett gemensamt förbättringsarbete och verksamhetsutveckling.

Har du en stund över och vill reflektera lite kring några vanliga kvalitetsbegrepp? Slå på ljudet och följ med på en liten rundvandring i begreppsfloran tillsammans med Maria Viidas i 11 minuter.