Lite mer än halvvägs in i vårens exjobb är det dags att ta pulsen på våra exjobbare. Eric Schadewitz och Hugo Hallstensson, som båda pluggar industriell ekonomi vid Linköpings universitet, skriver sitt exjobb i samarbete med Propia och Region Östergötland. Vad handlar det om och hur är känslan?

Vad handlar exjobbet om?

Examensarbetet handlar om användandet av produktionsstyrning inom vården, och i vår studie har vi haft Region Östergötland som fallstudie. Vi har fokuserat på de olika rollerna som finns inom vården och deras koppling till styrningen.

Beskriv mer hur de olika rollerna kopplas till styrning.

Produktionsstyrning kan delas in i fyra faser: operativ, planering, visualisering och återkoppling. Och då har vi sett att olika roller är olika involverade i de olika stegen. Roller vi kollat på är operativa, taktiska och strategiska, och de roller som är på en mer operativ nivå påverkas kanske mest av beteenden och motivation medan de som på en mer strategisk nivå påverkas av data som ligger till grund för beslutsunderlag. Det här har vi sedan applicerat på de olika faserna för att nå insikter.

Hur har det varit att få arbeta med vården?

Det skiljer sig mycket från praktikfall vi gjort i kurser på så sätt att det är mer komplext. Vården är också väldigt öppen och transparenta till skillnad från hur privata bolag kan vara. Sen är det också intressant att få insyn i svenska vårdsystemet och hur det fungerar. Regionen har också varit väldigt hjälpsamma i sitt bemötande så arbetet har flutit på bra.

Hur har det varit att skriva exjobb med Propia?

Det har varit jättekul. Trevligt att få följa med på konferens till Båstad och få lära känna de många kunniga och vänliga konsulter på Propia. Skönt också att ha tillgång till ett kontor som vi kan sitta på. Sist men inte minst så får vi ju också bra handledning från vår handledare Jakob på Propia som ger insikter både om arbetet från Propias perspektiv men också som ganska nyexad så har han exjobbstips.

Hur är känslan nu när det bara är några veckor kvar av er studietid?

Känns bra på sätt att vi ligger i fas och arbetet går bra, men också vemodigt att pluggtiden snart är slut. Men mest bra. Vi hoppas att Region Östergötland ska känna att de får ut vad de hoppades på av detta exjobb.

Det hoppas och tror vi med. Tycker ni exjobbet låter intressant så kommer Eric och Hugo att presentera sina insikter och resultat på vår Excellent Mornings den 25 maj kl 8:30.

Om du vill delta hittar du mer information genom att klicka dig vidare nedan.