Trygga ortens ledarskapsakademi är en satsning av Stadsmissionen och Håll Sverige rent som ger unga möjlighet att utveckla färdigheter och verktyg inom ledarskap och hållbarhet. Propia har fått glädjen att bidra i akademin genom att öka deltagarnas kunskap och förståelse för projektledning.

Trygga Orten skapar möjligheter för unga i utsatta områden att förebygga utanförskap och nedskräpning i ett unikt utvecklingsprogram. Propia deltar i Trygga Ortens ledarskapsakademi genom att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet kring projektledning och innovation.

Trygga Orten startades upp under våren i området Navestad i Norrköping. Det lokala målet är att engagera 700 ungdomar i utvecklingsprogrammet med ambitionen att Trygga Ortens metoder även sprids till fler utsatta områden i Sverige.

”Nu är vi i full gång med olika aktiviteter och initiativ inom Trygga Orten. Intresset för våra träffar är stort och det är så roligt att andra aktörer är med och bidrar. Vår ambition är att vi tillsammans med alla goda krafter få Navestad struken från listan över utsatta områden och fortsätta ge unga förutsättningar till en trygg uppväxt och personlig utveckling” säger Oscar Orlenius, verksamhetsområdeschef Stadsmissionen. Trygga orten drivs av Östergötlands Stadsmissionen och Håll Sverige Rent och finansieras av Postkodlotteriet.

Unik ledarskapsakademi

Trygga orten erbjuder en ledarskapsakademi för ungdomar i åldern 16–25 år. Genom ett unikt program vill de tillsammans med ungdomarna förändra otrygga områden till omtyckta områden. Akademin pågår under sex månader där deltagarna får inspiration och kunskap kring ledarskap och hållbarhet och avslutas med att ungdomarna själva kommer att planera och genomföra aktiviteter som bidrar till ett tryggare och snyggare Navestad.

”Att dela kunskap och bidra till hållbar förändring är en viktig grund i Propia, så att vi fått möjligheten att vara en del i Trygga Ortens akademi känns så roligt och så rätt för oss” säger Magdalena Green, marknadsansvarig och managementkonsult på Propia.

En del i ledarskapsakademin är att ge kunskap i att planera, genomföra och utvärdera projekt, något som ungdomarna kan ta med sig in i arbetslivet. För att få erfarenhet kommer alla deltagare att vara med och göra olika projekt till en Navestadag som arrangeras i höst.

I maj är Propia på plats i Navestad vid två träffar för att skapa förståelse för vilka delar som bör ingå i en projektplan samt stötta och inspirera deltagarna när de själva ska planera sina projekt. Propia erbjuder även alla projekt en var sin coach att bolla med under planeringen.

”Det var verkligen så kul att träffa ledarskapsakademins deltagare, vilket härligt gäng” säger Jessica Svärdell, managementkonsult på Propia. ”Vi har i worshopform gått igenom en projektplans olika delar och skapat mallar som de kan arbeta i. Vid nästa träff kommer vi arbeta med idégenerering och börja skapa projektplanerna.”

Läs mer om Trygga Orten.