Kanske har du tagit fram lite julsaker inför första advent? Då kanske du möttes av det som Maria Gjorde; ett litet stökigt skåp? Följ med henne på en liten ”ordning-och-reda-tur” på kontoret. Kanske kan det ge lite inspiration till att få ordning på kontoret, lagret, förrådet eller varför inte hemma?

5S är ett verktyg som heter så för att det består av fem ord som börjar på S. Det kommer från Japan och är därför ursprungligen bestående av fem japanska ord på S, men vi använder oss av svenska ord för enkelhetens skull.

Sortera Ta fram allt du får en överblick. Sortera sakerna i vad som ska slängas eller ges bort, vad ska vara kvar och vad ska vra någon annan stans.
Systematisera/strukturera Fokusera det sorterade sakerna var för sig och skapa en systematisk bland dessa. Till exempel så grupperade Maria sakerna i områden som julsaker, övningar, elprylar.
Städa Eftersom alla sakerna är bortplockade finns det chans att städa ORDENTLIGT. Ta chansen!
Standardisera Sätt en standard för hur mycket som ska finnas av varje sak och vilken plats som är avsedd för allt. Markera upp tydligt. Ju fler ni är som arbetar i samma område – desto viktigare med enkelt och tydlig markering.
Se till – skapa vana Följ upp ordningen regelbundet. Gå igenom (gärna tillsammans) hur ordningen följs och om något behöver ha mer eller mindre utrymme. Om det är svårt att hålla ordningen, fundera över vad anledningen kan vara till detta och försök hitta en lösning som underlättar för alla att hålla överenskommen ordning.