Filmbibliotek


Förstå nuläget och förbättra bättre

Publicerad 30 oktober 2020

Martin Ericsson och Johan Hall berättar hur man kan ta tempen på verksamheten med processmognad och förutsättningsanalys. 
Filmen är inspelad som en del av kvalitetsmagasinet Live 7 oktober 2020. Om du missade filmen då, eller vill se den igen kan du se den här. Chatten som vi nämner i filmen är inte längre aktiv och frågor hänvisas direkt till Martin och Johan.

Om du vill få tillgång till mallen för förutsättningsanalys klickar du på knappen nedan.

Kontakta Johan    Kontakta Martin    Jag vill ha mallen    Läs om processmognad

Kvalitetsdagen – två spännande seminarier

Publicerad 6 oktober 2020

Den första oktober 2020 sändes Kvalitetsdagen som två spännande seminarier live från vårt kontor i Norrköping! Om du missade det, eller vill se igen, kan du titta på inspelningen till vänster. 

Under det första seminariet har ni möjlighet att lära er om framgångsrik projektportföljstyrning tillsammans med Anna Jonsson, Johan Hall och Stefan Jansson från Propia. Därefter går Jason Martin och Magdalena Smeds från LiU igenom överstyrning i organisationer och resultat från deras studie i ämnet.

Tidpunkter i inspelningen:
Framgångsrik projektportföljstyrning: 00:01:45
Överstyrning i organisationer: 01:07:55

Läs mer om kvalitetsdagen

Excellent Mornings® – Digitala verktyg för analys och förbättring

Publicerad 4 juni 2020

Den alltmer digitaliserade världen ger oss oanade mängder data som ger oss fantastiska möjligheter till att jobba smartare och effektivare i verksamhetens processer. Ändå har många organisationer svårt att utnyttja den informationen på effektivt sätt sin verksamhet. Vår erfarenhet är att det finns en föreställning om att bara vi kan visualisera data så leder det automatiskt till analys och förbättring. Detta är dock inte alltid fallet. Tvärtemot, kan enbart visualisering i stället leda till felaktiga och/eller onödiga slutsatser och beslut. Det som saknas, enligt vår uppfattning, är en strukturerad metod för orsak-verkans-analys kopplad till de digitala verktygen. Årets exjobbare, Carl och Eskil, fick i uppdrag att ta fram en metod som integrerar digitala metoder och verktyg med en strukturerad metod för analys och förbättring, detta för att få ut maximal nytta av de nya möjligheter som digitaliseringen ger. 


Sveriges bästa verksamheter – visst skulle du vilja vara en av dem?

Publicerad 8 maj 2020

Sveriges bästa verksamheter – visst skulle du vilja vara en av dem? Det fina är att, även om namnet verkar som om det skulle vara några få som kan vara det, så kan vi alla vara en del av Sveriges bästa verksamheter. Men det krävs lite jobb. Henrik Eriksson, forskare på Chalmers Tekniska Högskola och verksam i Förbättringsakademin, har studerat vad som kännetecknar några av de verksamheter som idag kan titulera sig Sveriges bästa verksamheter. I boken med samma namn har han på ett enkelt sätt samlat det som krävs, nästan som en liten handbok. Om du vill ha en liten kort sammanfattning - så sätt på ljudet och följ med på en liten tiominuters tur bland Sveriges bästa verksamheter.
Som en hjälp på vägen har vi även tagit ut ett självskattningstest från boken som ligger under texten. Ta möjligheten och utvärdera om er verksamhet kan ställa er till skaran ”Sveriges bästa verksamheter”.

Kontakt  Förbättringsakademin  Ladda ner testet

Har du koll på slöserierna runt omkring dig?

Publicerad 16 april 2020

Händer det att du skickat mejl utan att bifoga filen du just skrev att du bifogade? Kanske har du ägnat en stund på morgonen att leta efter laddaren till mobilen – eller kanske rent av letat efter mobilen? Lugn – du är i gott sällskap, det är vanligt förekommande slöserier du ägnat dig åt. Om du har tio minuter över så slå på ljudet och följ med Maria Viidas i slöseriträsket och få koll på vad som är att se som slöseri för att senare kunna minska mängden omarbete och onödiga rörelser.

Kontakt

Viktiga begrepp för att lyckas med sitt förbättringsarbete

Publicerad 3 april 2020

Kanske tillhör du de som säger att du inte pratar ”kvalitetiska”.
När kvalitetsbegrepp blir så luddiga och obegripliga att de är att se som ett eget språk – då är det svårt att få till ett gemensamt förbättringsarbete och verksamhetsutveckling.
Har du en stund över och vill reflektera lite kring några vanliga kvalitetsbegrepp?
Slå på ljudet och följ med på en liten rundvandring i begreppsfloran tillsammans med Maria Viidas i 11 minuter. 

Kontakt
   

Kontakta oss


Västgötegatan 13 C 3TR, 602 21 Norrköping
(Huvudkontor)

post@propia.se
+46 771 277 000